Diabet – Cauze, simptome, tratament


Diabetul este una dintre cele mai răspândite boli cronice netransmisibile şi cea mai frecventă boală endocrină. Acesta se caracterizează printr-un nivel crescut al glucozei din sânge. Glucoza constituie unul dintre principalii carburanţi ai organismului, dar persistenţa unor valori crescute determină îmbătrânirea mai rapidă şi apariţia unor complicaţii precum accidentele vasculare, stop cardiac, insuficienţă renală, orbire, leziuni trofice la nivelul tegumentelor. Aceste complicaţii pot fi prevenite dacă se menţin valorile glicemice cât mai aproape de normal.

diabet - cauze, simptome, tratament - expodiabet

Sursă fotografie: roportal.ro

Sunt cunoscute 3 tipuri de diabet: diabet zaharat tip 1; diabet zaharat tip 2; diabet gestational (de sarcină).

Diabetul zaharat de tip 1 este specific persoanelor tinere, în timp ce tipul 2 apare de obicei după vârsta de 40 de ani. În ambele cazuri, se recomandă adoptarea unei diete echilibrate şi tratament cu insulină.

 

În ceea ce priveşte cauzele acestei boli, se ştie, pe de o parte, că apariţia diabetului este legată într-o oarecare măsură de factori ereditari, dar, pe de altă parte, şi factorii de mediu joacă un rol important. Printre factorii de mediu putem enumera consumul de lapte de vacă sau produse din lapte la sugarul mic, un virus care infectează celulele beta, sedentarismul, stresul psihic excesiv sau excesul de produse zaharoase.

Simptomele diabetului zaharat variază de la caz la caz. În general, diabetul se caracterizează prin creşterea peste normal a concentraţiei de glucoză în sânge, cu sau fără eliminarea de zahăr prin urină. Alte simptome care pot să apară sunt: setea excesivă cu aport crescut de apă, eliminarea de urină în cantităţi mari şi foamea excesivă cu ingestia de alimente în cantităţi mari.

Pentru tratarea diabetului, pe lângă medicamentele recomandate fiecărui pacient de către doctor, sunt esenţiale adoptarea unui stil de viaţă sănătos, o dietă echilibrată şi cel puţin 30 de minute de mişcare în fiecare zi.

 

 

 

 

 

Leave a comment