Diabetul insipid


diabet insipid - expodiabet

Sursă fotografie: Pinterest

 

Diabetul insipid apare din cauza imposibilității rinichilor de a concentra urina. Vorbim astfel de fenomenul numit poliurie, adică eliminarea unei cantități mari de urină, dar diluată. Diabetul insipid nu are nicio legătură cu diabetul zaharat.

În cazul unei suspiciuni de diabet se va consulta medicul, care va face un istoric amănunțit al pacientului (cazuri de diabet insipid în familie, intervențiile chirugicale prin care pacientul a trecut, traumatisme craniene și alte boli). Dacă acest istoric, împreună cu simptomele resimțite, sugerează prezența diabetului insipid, se vor efectua analize aprofundate.

Simptomele cele mai frecvente sunt eliminarea urinei în cantități mari (5-8 l/zi), scădere în greutate, stare generală de slăbiciune, dureri de cap și sete intensă. Unele dintre aceste simptome pot fi specifice și altor afecțiuni, însă, în orice situație, este recomandată consultarea unui medic specialist.

diabet insipid - expodiabet

Sursă fotografie: Pinterest

Tratamentul în cazul diabetului insipid se aplică în funcție de forma de diabet, dar și de stadiul în care se află boala. Este indicat ca pacienții să bea multă apă, pentru a evita deshidratarea. De asemenea, adoptarea unui stil de viață sănătos și consumarea de alimente nu foarte sărate sunt esențiale pentru tratarea și ținerea sub control a diabetului insipid.

Sursă text: farmaciata.ro

Leave a comment