Piciorul diabetic


Sindromul piciorului diabetic reprezintă una dintre cele mai grave consecințe ale diabetului zaharat, cu implicații extinse din punct de vedere al complicațiilor de sănătate pe care le generează și al impactului asupra calității vieții. În cazul în care ulcerul diabetic nu este diagnosticat și tratat din timp, se poate ajunge la amputația, totală sau parțială, a membrului afectat.

De cele mai multe ori, leziunile diabetice la picior apar din cauza unei (poli)neuropatii diabetice, definită ca o “zaharificare” progresivă a celulelor nervoase, însoțită de o deteriorare ulterioară a țesutului nervos, afectând atât sensibilitatea la durere, temperatură, cât și activitatea motorie. Aceste deteriorări duc la următoarele tipuri de modificări ale piciorului diabeticului: piele fragilă, uscată și caldă; reducerea, până la pierderea totală, a senzației de durere și a percepției temperaturii și atrofia musculaturii piciorului.

Din cauza imunității generale scăzute a diabeticului, infecția, localizată la început, se poate extinde rapid în profunzime, afectând ligamentele, mușchii și oasele.

Cel mai important lucru, în vederea tratării leziunilor diabetice, îl reprezintă menținerea în limite normale a glicemiei, care este, în același timp, și cea mai bună metodă de prevenire a apariției acestor complicații. De asemenea, în anumite situații, pentru evitarea amputației totale a membrului, poate fi indicat tratamentul chirurgical ce vizează amputările zonelor adicente.

Respectarea regulilor de igienă si îngrijire este extrem de importantă pentru prevenirea unor astfel de complicații, iar diagnosticarea cât mai rapidă a eventualelor leziuni și urmarea unui tratament adecvat pot ține la distanță eventualele amputări.

Sursă text: sfatulmedicului.ro

piciorul diabetic - expo diabet

Sursă romedic.ro

Leave a comment