Diabet gestational


Diabet gestational - Expodiabet

Sursa fotografie: Pinterest

Diabetul gestațional (de sarcină)

Diabetul gestațional este o condiție temporară – apare doar în timpul sarcinii – în care corpul nu produce o cantitate adecvată de insulină, astfel încât nivelul de glucoză din sânge este crescut. Pentru multe dintre femeile gravide nu va fi o problemă, deoarece pancreasul lor va compensa și va secreta și mai multă insulină. În anumite cazuri, însă, acest lucru nu se întâmplă, rezultatul fiind diabetul gestațional.

Diabetul gestațional apare cel mai des în următoarele cazuri:

  • obezitate;
  • nașterea anterioară a unui copil cu greutatea mai mare de 4,5 kg;
  • diabet gestațional apărut la o sarcină anterioară;
  • istoric de sindrom de ovar polichistic;
  • existeța diabetului gestațional la rude de gradul I.

Deși de  cele mai multe ori diabetul gestațional nu se manifestă, pot exista, în unele cazuri, următoarele simptome: oboseală, senzație de gură uscată, sete, poliurie, infecții recurente (ex. candidoză orală), vedere încețoșată. Din cauză că multe dintre aceste simptome sunt oarecum normale în timpul sarcinii, femeia nu le acordă o foarte mare importanță. Totuși, este absolut necerară testarea pentru diabet gestațional în săptămânile 24-28 de sarcină.

Ce test se face pentru diagnosticarea diabetului de sarcină?

Testul pentru diabetul gestațional se numește testul de toleranță orală la glucoză și se efectuează în săptămânile 24-28 de sarcină. Acesta se efectuează la un cabinet medical.

În noaptea de dinaintea și în dimineața testului nu se mănâncă, este permis doar consumul de apă. Se va recolta sânge pentru a afla nivelul de bază al glicemiei pe nemâncate. Ulterior, se bea o băutură care conține zahăr (75 grame de glucoză), iar apoi se vor recolta noi probe de sânge la intervale de o oră, respectiv două ore, pentru a vedea cum răspunde organismul la încărcătura cu glucoză.

Așadar, testul de toleranță orală la glucoză cu 75g glucoză, presupune efectuarea a trei glicemii:

  1. Pe nemâncate (normal<92 mg/dl)
  2. La o oră (normal<180 mg/dl)
  3. La două ore după ingestia de 75g glucoză (normal<153 mg/dl)

Conform Asociației Americane de Diabet (ADA), se consideră diabet de sarcină dacă cel puțin una dintre cele trei glicemii este mai mare sau egală cu pragul stabilit.

Pentru tratarea diabetului gestațional este importantă ținerea sub control a nivelului de glucoză din sânge. Trebuie monitorizată în permanență glicemia pe nemâncate și la două ore după masă, preferabil folosind un aparat de testare a glicemiei din deget. Un stil de viață sănătos este obligatoriu în acest caz, iar dacă dieta și exercițiile nu sunt suficiente pentru a controla glicemia, se va aplica un tratament cu insulină.

Diabet gestational - Expodiabet

Sursă fotografie: Pinterest

Multe dintre femeile cu diabet gestațional vor naște copii sănătoși, dacă această afecțiune este identificată la timp și tratată corespunzător. În caz contrar, pot apărea complicații în cursul sarcinii, la naștere și imediat după aceasta, dar și pe termen lung, fiind evidente în copilărie sau la adultul tânăr. Diabetul de sarcină crește riscul apariției nașterilor premature, de aceea sarcina trebuie monitorizată atent pentru a detecta semnele de suferință fetală.

S-a demonstrat că bebelușii ai căror mame au avut diabet gestațional prezintă un risc ridicat de a deveni obezi și de a dezvolta diabet de tip 2 la vârsta adultă. Alăptarea la sân și o alimentație sănătoasă pe parcursul vieții, alături de exerciții fizice regulate, pot preveni apariția acestei afecțiuni.

Diagnosticul de diabet gestațional se menține numai pe durata sarcinii. După naștere, dacă diabetul persistă, acesta va fi catalogat drept diabet de tip 1, tip 2 (cel mai frecvent) și mai rar de tip secundar. Chiar dacă diabetul gestațional dispare după naștere, există un mare risc de apariție a diabetului de tip 2 pe parcursul vieții. De aceea, se recomandă ca femeile care au avut diabet de sarcină să facă un control periodic, cel puțin o dată la trei ani, pentru diabet.

Sursă text: reginamaria.ro

Leave a comment