Diabetul la copii


Diabet la copii - Expodiabet

Sursă fotogafie: Pinterest

Diabet la copii

Deși diabetul nu este una dintre cele mai întâlnite boli la copii, el s-a răspândit alarmant în ultimii ani, fără a putea fi depistată exact cauza acestui fenomen. În acest caz, este foarte importantă descoperirea cât mai timpurie a simptomelor diabetului la copii.

Printre simptomele diabetului de tip 1 la copii se numără: poliurie (urinarea frecventă în cantităţi mari), polidipsie (sete permanentă), senzația de gură uscată, polifagie (poftă de mâncare crescută), stări de oboseală și slăbiciune permanente. De asemenea, la copiii foarte mici pot apărea erupții cutanate de la folosirea scutecelor, care nu se vindecă nici cu ajutorul cremelor speciale.

Dacă diabetul nu este diagnosticat și tratat la timp, simptomele se pot agrava și pot duce la pierdere în greutate, dureri de stomac, stare de greață și vomă, respirație greoaie și rapidă, somnolență.

Diabet la copii - Expodiabet

Sursă fotogafie: Pinterest

Atunci când organismul copilului nu produce suficientă insulină, alimentele consumate sunt digerate, iar zahărul este eliberat în continuare în sânge, nivelul de zahăr crescând până când sângele va deveni gros, cu aspectul unui sirop, ceea ce nu îi va permite să circule normal prin vene. Când rinichii detectează un nivel ridicat al zahărului în sânge începe procesul de eliminare al acestuia în urină. Acest moment se numește prag renal. Ca rezultat, copilul va urina mai des și în cantități mai mari (poliurie), lucru ce va produce deshidratarea organismului și va da naștere senzației de sete exagerată (polidipsie). Cele două simptome sunt primele semne ale nivelului ridicat de diabet în sânge.

În cazul copiilor mici și al sugarilor, primele simptome nu pot fi în niciun caz foarte clare. Este dificil de înțeles setea la copiii mici, care nu pot vorbi. Un simptom elocvent la copiii care încă poartă scutece vizează problemele dermatologice cauzate de acestea, care nu se vindecă nici cu tratamentul specific. Ciurperca sau candida se dezvoltă în zahărul eliminat în urină și de aceea, la fetițele mai mari, infecțiile frecvente cu candida (scurgeri vaginale sau iritație), pot fi considerate și ele posibile simptome.

Diabet la copii - Expodiabet

Sursă fotogafie: Pinterest

Când un copil prezintă simptomele clasice ale diabetului, sunt recomandate teste aprofundate pentru o diagnosticare corectă. Dacă este urmat un tratament corect, nu vor apărea complicații, iar diabetul poate fi ținut sub control.

Sursă text: desprecopii.com

 

Leave a comment