Simptomele diabetului de tip 2


Diabet zaharat de tip 2 – simptome

În cazul diabetului zaharat de tip 2, simptomele clasice de sete intensă, consum crescut de apă, urinat mult și des și scădere în greutate, încep să apară doar după câteva luni sau chiar dupa câțiva ani din momentul în care glicemia a crescut peste limitele normale. Din acest motiv, diabetul de tip 2 este considerat ca fiind asimptomatic. Atunci când glicemia depășește un anumit nivel, numit prag renal –180 mg/dl (10mmol/l)— se va elimina o cantitate mai mare de apă prin urină, ceea ce va duce la deshidratarea organismului și implicit la sete excesivă.

Dacă la început ne vom bucura de pierderea câtorva kilograme pe care le aveam în plus, consumul excesiv de apă, trezitul noaptea pentru a merge la toaletă și oboseala constantă ar trebui să ne ridice un semn de întrebare și să ne împingă spre un control medical.

De multe ori, pentru a combate senzația de sete, se consumă excesiv băuturi răcoritoare, fapt ce va accelera procesul de evoluție al diabetului și va agrava simptomele. Trebuie evitate și acele băuturi cu inscripția „fără zahăr”, deoarece chiar și în compoziția acestora se gasesc glucide in proporție de minim 10%, ceea ce înseamnă că la fiecare 500 ml consumați, am consumat inevitabil și 50 g de glucoza, adică 10 lingurițe de zahăr.

Vederea în ceață este un alt simptom al creșterii glicemiei, dar și al scăderii acesteia. Nu este nevoie de ochelari (sau de schimbarea lor la persoanele care deja poartă), deoarecere dioptriile se modifică la câteva zile.

Alte căi prin care se manifestă diabetul zaharat de tip 2 sunt  oboseala, lipsa poftei pentru plăcerile vieții, dureri de picioare, picioare umflate, lipsa de aer și uneori durere în piept la efort, hipertensiune arterială, tulburări de somn, sforăit zgomotos, usturime la urinat, dureri de mijloc, răni care se vindecă greu, paradontoză sau tulburări de gust și salivație.

Din aceste motive, orice glicemie egală sau mai mare de 100 mg/dl (5,5 mmol/l) trebuie investigată suplimentar prin testul de toleranță la glucoza orală cu 75 g de glucoză.

În noaptea de dinaintea și în dimineața testului nu se mănâncă, este permis doar consumul de apă. Se va recolta sânge pentru a afla nivelul de bază al glicemiei, pe nemâncate. Ulterior, se bea o bautură care conține zahăr (75 grame de glucoză), iar apoi se vor recolta noi probe de sânge la intervale de o oră, respectiv două ore, pentru a vedea cum răspunde organismul la încărcătura cu glucoză.

Diabet zaharat tip 2 - Expodiabet

Sursă fotografie – Pinterest

Așadar, testul de toleranță orală la glucoză cu 75g glucoză, presupune efectuarea a trei glicemii:

  1. Pe nemâncate (normal<92 mg/dl)
  2. La o oră (normal<180 mg/dl)
  3. La două ore dupa ingestia de 75g glucoză (normal<153 mg/dl)

 

Sursă text: diabetzaharat.ro

Leave a comment